Saturday, December 15, 2007

BiSkuT kariPaP


huhu...sedap kan nampak?? tempting giler... :P
rase2 nye..semua orang dah familiar dgn kuih karipap..
so kami tukar sikit....
preseting:

BISKUT KARIPAP...
yezza...

Ingredients


2 cawan tepung ( plain flour je aa)

3/4 cawan minyak masak @ margerine

1 sudu teh garam

air sejuk ( air yg diletakkan dlm peti ais)


cara nak buat

1) sukat tepung2 tu....pastu ayak2 la tepung tu...

2) masukkan garam


3) then panaskan minyak tu...(rahsia utk dptkan biskut karipap: minyak tu panas gile..kalo panas suam2..tu nnt jadi karipap besa :P) satu lagi...kalo guna margerine, kaler dia lbh kuning..kalo minyak die coklat sikit..

4) tepung tu nanti masukkan dlm satu bekas...pastu tuang minyak kat tgh2 tepung tu..

5) gaul2 kan la....jgn la guna tangan..panas kot minyak tuh..

6) pastu masukkan air sejuk tu sikit demi sikit...

7) then uli2 smpai jadi doh yang lawa....i mean smpai jadi licin dan lembut

8) pastu..canaikan dia...then guna la pape yg bulat...jdkan dia bulat...


9) then..malas la nk explain lebih2...buat mcm karipap besa je lar...goreng ek...jgn pi kukus lak..wakakak...

okies...tadi tu ckp pasal doh je tau..kalo nk buat inti tuh...ikut suker la...nak buat inti ayam ke daging ker..mcm maner nak buat..kalo ikut saya...buat mcm kari daging jerk..cuba kurangkan kuah..lain semua sama..huhuh..

sekian...






1 comment:

White Dress said...

=P nak try kukus la nnty.. hahaha