dah lama tak update blog ni
itu lagi 4 org juga suda seyap juga..
hihihi..tak kesah la..
pada hari ini..5hb februari 2008
saya telah msncuba resepi baru~
yea!!
this gambling is worth it biler tgk diorg makan...
syok oo..nikmat bile org suke.. :)
gemukkan semua housemates..yeaha.. ( terkeluar lak tanduk cabang 3 tu..maap)
okies la...
ini resepi dier..
tapi gambar tekder la..gambar dier sama jerk dengan ayam masak merah..takka la tu pun tak pernah tgk...
okies2..ni utk 5 org mkn yerk..
1) potong bawang2an...stgh ulas bwg putih, stgh ulas bwg bsr, stgh ulas bwg merah ( saya tak suka bawang..jd penggunaannye sgt limited dlm masakan saya...
2) seterusnya..ambil sedikit jintan manis n bunga lawang ( serius sikit, nanti tergigit..tak
sedap,bak kata seorg kawan saya tuh..)
3) ambil 5 sudu kecik honey ( madu) larutkan dalam air panas sikit..( takpun masukkan dlm
microwave, sng citer)
4) ayam 5 ketul, mstila dah di defrost n di basuh before masak kan..takkan tu pun nak citer
kan??
5) okies..sekarang, panaskan minyak..tumis bawang2an n rempah2 tadi..bagi naik bau..then
ambik 3 sudu besar cili yand telah di blend ( housemates suke pedas..tapi ni pun tak pedas
mana bg diorg)
6) biler rasa cili dah masak sikit..masukkan susu sikit..bg basah jer kuah tu skit..jgn smpai
melaut..dlm 4 sudu besar okies dah kot..
7) kacau2 sampai masak sikit...then masukkan pula tomato puree..suker ati la nak masuk kan byk maner.. kalo nak rase dier ' masam manis', msukkan satu tin kecik ( dunnes store yer tak ingat braper berat dier..) kalo nak 'pedas manis', masukkan stgh tin kecik jerk.. kalo nak 'pedas masam manis', mungkin kena try resepi org lain..tak tau aar ak reka bagi raser mcm tu...
8) lepas dah msukkan tomato puree tu, gaul2 bagi rata, then masukkan madu yang telah dilarutkan tu separuh..gaul2..rase sikit,cukup masam ke tak..masa ni jgn manis sgt, sbb nak msukkan lagi separuh.. garam tak yah letak, kurangkan garam dalam masakan..
9) dah ok raser dier, baru masukkan ayam, kacau rata2..beru siram lagi separuh madu atas ayam tu..pastu gaul2 lagi...kalo kuah macam kering, msukkan susu lagi, jangan banyak sgt, jgn tmbah air..
10) tutup periuk..biarkan ayam n kuah well blend, masak api slow..tapi jgn slow sgt smpai ayam tak msk...dah siap..
yea ! kejap jerk masak...jg lama2 kat dapur..nnt abih baju bau dapur...
sekian..selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment